Az adóellenőrzésekről


 

MIKOR KAP(HAT)UNK ELLENŐRZÉST?


Az Adóhatóság – minden előfeltevés ellenére nem a névtelen telefonhívások, hanem – egy összetett, kockázatelemző rendszer alapján választja ki az adózókat ellenőrzésre: ez lényegében egy bonyolult informatikai program, mely az egyre több, rendelkezésre álló adatbázis információit felhasználva és elemezve értékeli az adózókat, sorolja őket kategóriákba és jelöli ki végül potenciálisan ellenőrzésre. Arról, hogy milyen adatokat is elemez pontosan, milyen adatbázisok alapján dolgozik, azaz mikor kapunk nagy eséllyel ellenőrzést, ebben a bejegyzésünkben olvashat részletesebben.


MIÉRT FORDULJON HOZZÁNK, HA ADÓELLENŐRZÉST KAPOTT?


Belülről és kívülről is ismerjük az Adóhivatalt: hosszú évek adóhivatali munkája áll mögöttünk az egyik oldalról, ügyvédi tevékenység és könyvelői szolgáltatás a másikon, valamint számos, különböző típusú adóügy sikeres végig vitele.

Tudjuk, milyen jogai és lehetőségei vannak az eljárás során, képviseljük az érdekeit és kapcsolatot tartunk az Adóhatósággal: csak olyan iratokat és nyilatkozatokat adunk be, amelyek az ügyfeleink érdekét szolgálják. 

Azt is nagy eséllyel fel tudjuk mérni, – ha az ügyfél a megfelelő információkat megadja, az ügyet feltárja előttünk – hogy egy adott ügy mekkora valószínűséggel vezethet adómegállapításhoz, és bár nyilvánvalóan megteszünk mindent, hogy azt elkerüljük, ha az semmiképp nem védhető ki, tanácsot adunk a továbbiak tekintetében is a legmegfelelőbb megoldások megtalálásával.


MINDENKÉPPEN SZAKEMBERHEZ KELL-E FORDULNIA, HA ADÓELLENŐRZÉST KAPOTT?


Léteznek olyan egyszerű ügyek, melyeket az adózók úgy ítélnek meg, hogy teljesen szükségtelen képviselőhöz fordulni, maguk is, vagy a könyvelőjük is meg tudja ezt oldani, ezt azonban semmilyen körülmények között sem tanácsolnánk! A revíziók annyi buktatót rejthetnek magukban, hogy mindenképpen ajánlott legalább egy tanácsadás keretében átbeszélni az ügyet egy szakértővel, hogy tudjuk, milyen jogaink, kötelezettségeink vannak egy ilyen eljárás során, vagy mi várható az ügyben, mit tehetünk, ha a számunkra nem kedvező megállapítással zárul, stb. Ezt követően eldönthetjük, belevágunk-e magunk a hónapokig tartó eljárásba, vagy a képviselőre bízzuk, de teljesen felkészületlenül ne kezdjünk bele! Ne feledjük, utólag már semmit sem tehetünk, lezárt időszakunk keletkezik estleges megállapításokkal, bírságokkal, hogy a súlyosabb jogkövetkezményekről ne is beszéljünk!

Vannak azonban olyan eljárások (pl.: ha több évre kiterjedően vizsgálnak, esetleg partnereinket is vizsgálják, nyilatkozattételre szólítanak fel) ahol már az eljárás kezdetén, a megbízólevél átvételekor érdemes a megfelelő képviselőt felkeresni! Gondoljunk bele, hogy 1-1 bonyolultabb, vagy hosszabb időszakot átfogó vizsgálat iratanyagát áttekinteni, akár több üzleti partner nyilatkozatait összehangolni, a megfelelő koncepciót kidolgozni nem kevés időbe telik, és az Adóhatóság nem fog plusz határidőt számítani nekünk csak azért, mert az utolsó pillanatban jelentünk be képviselőt.


KIRE BÍZZA A KÉPVISELETÉT?


Bízhatjuk a könyvelőnkre annak intézését gondolván, hogy ez az Ő szakterülete, nála jobban úgysem látja át senki a cég bizonylatait, könyvelési iratait. Ez azonban csak részben igaz, ne feledkezzünk meg ugyanakkor a további szempontokról sem:

  • a könyvelő a könyveléshez ért, egy adóhatósági ellenőrzésnek azonban a könyveléstechnikai felkészültéség csak az egyik alapvetése: lényeglátásra, az összefüggések átlátására és gyors reakciókra van szükségünk, nem utolsósorban a revizorral történő ügyes és eredményes kapcsolatfelvételre, valamint jó együttműködés kialakítására.

  • időtényező: előfordulhat, hogy az Adóhatóság nagyon szűk határidőt ad az iratok rendelkezésre bocsátására, így, ha a könyvelő éppen bevallási határidők előtt áll, nem biztos, hogy a megfelelő felkészültséggel és alapossággal fogja összeállítani az anyagot.

  • bár hajlamosak vagyunk azt hinni, a NAV sosem hibázik, azonban itt is emberek dolgoznak: ha tehát jogszabályt sért a Hivatal, azt fel kell ismernünk és jeleznünk kell a megfelelő eljárásjogi lépésekkel. Ehhez az adójogszabályok ismerete nélkülözhetetlen.

  • nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a könyvelőnek a saját munkáját kell prezentálja a revízió felé, így nem biztos, hogy felismeri az esetleges ellentmondásokat azok kapcsán.

Mindezek miatt mindenképpen azt tanácsoljuk, ne a könyvelőre bízza a képviseletet, forduljon adójogban jártas ügyvédhez, adótanácsadóhoz!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!