Az adóellenőrzésekről


 

MIKOR KAP(HAT)UNK ADÓELLENŐRZÉST?


Az Adóhatóság – minden előfeltevés ellenére nem a névtelen telefonhívások, hanem – egy összetett, kockázatelemző rendszer alapján választja ki az adózókat ellenőrzésre: a kockázatelemzés lényegében egy bonyolult informatikai program, mely az egyre több, rendelkezésre álló adatbázis információit felhasználva és elemezve értékeli az adózókat, sorolja őket kategóriákba és jelöli ki őket végül potenciálisan adóellenőrzésre. Arról, hogy milyen adatokat is elemez pontosan, milyen adatbázisok alapján dolgozik, azaz mikor kapunk nagy eséllyel adóellenőrzést, ebben a bejegyzésünkben olvashat részletesebben.


MIÉRT FORDULJON HOZZÁNK, HA ADÓELLENŐRZÉST KAPOTT?


Belülről és kívülről is ismerjük az Adóhivatalt: hosszú évek adóhivatali munkája áll mögöttünk az egyik oldalról, ügyvédi tevékenység és könyvelői szolgáltatás a másikon, valamint számos, különböző típusú adóügy, így rengeteg adóellenőrzésben történő képviselet sikeres végigvitele.

Tudjuk, milyen jogai és lehetőségei vannak az adóellenőrzési eljárás során, képviseljük az érdekeit és kapcsolatot tartunk az Adóhatósággal: csak olyan iratokat és nyilatkozatokat adunk be, amelyek az ügyfeleink érdekét szolgálják, és amelyek az adóvizsgálat kimenetele szempontjából kedvezőek. 

Azt is nagy eséllyel fel tudjuk mérni, – ha az ügyfél a megfelelő információkat megadja, az ügyet feltárja előttünk – hogy egy adott adóellenőrzés mekkora valószínűséggel vezethet adómegállapításhoz, és bár nyilvánvalóan megteszünk mindent, hogy azt elkerüljük, ha az semmiképp nem védhető ki, tanácsot adunk a továbbiak tekintetében is a legmegfelelőbb megoldások megtalálásával az adóvizsgálat lezárulását követő időszakra.


MINDENKÉPPEN SZAKEMBERHEZ KELL-E FORDULNIA, HA ADÓELLENŐRZÉST KAPOTT?


Léteznek olyan egyszerű adóellenőrzési ügyek, melyeket az adózók úgy ítélhetnek meg, hogy teljesen szükségtelen képviselőhöz fordulni, maguk is, vagy a könyvelőjük is meg tudja ezt oldani, ezt azonban semmilyen körülmények között sem tanácsolnánk! A revíziók annyi buktatót rejthetnek magukban, hogy mindenképpen ajánlott legalább egy tanácsadás keretében átbeszélni az ügyet egy szakértővel, hogy tudjuk, milyen jogaink, kötelezettségeink vannak egy ilyen adóellenőrzési eljárás során, vagy mi várható a vizsgálatban, mit tehetünk, ha a számunkra nem kedvező megállapítással zárul, stb. Ezt követően eldönthetjük, belevágunk-e magunk a hónapokig tartó adórevíziós eljárásba, vagy a képviselőre bízzuk, de teljesen felkészületlenül ne kezdjünk bele egyetlen adóellenőrzésbe se! Ne feledjük, utólag már semmit sem tehetünk, lezárt időszakunk keletkezik estleges adómegállapításokkal, bírságokkal, hogy a súlyosabb jogkövetkezményekről ne is beszéljünk!

Vannak azonban olyan eljárások (pl.: ha több évre kiterjedően vizsgálnak az adóhatóság revizorai, esetleg partnereinket is ellenőrzik, nyilatkozattételre szólítanak fel) ahol már az adóellenőrzési eljárás kezdetén, az adóhatósági  megbízólevél átvételekor érdemes a megfelelő adójogi képviselőt felkeresni! Gondoljunk bele, hogy 1-1 bonyolultabb, vagy hosszabb időszakot átfogó adóvizsgálat iratanyagát áttekinteni, akár több üzleti partner nyilatkozatait összehangolni, a megfelelő koncepciót kidolgozni nem kevés időbe telik, és az Adóhatóság nem fog plusz határidőt számítani nekünk csak azért, mert az utolsó pillanatban jelentünk be az adóellenőrzésünk során képviselőt.


KIRE BÍZZA AZ ADÓELLENŐRZÉS KÉPVISELETÉT?


Bízhatjuk a könyvelőnkre annak intézését gondolván, hogy ez az Ő szakterülete, nála jobban úgysem látja át senki a cég bizonylatait, könyvelési iratait. Ez azonban csak részben igaz, ne feledkezzünk meg ugyanakkor a további szempontokról sem:

  • a könyvelő a könyveléshez ért, egy adóhatósági ellenőrzésnek azonban a könyveléstechnikai felkészültéség csak az egyik alapvetése: lényeglátásra, az összefüggések átlátására és gyors reakciókra van szükségünk, nem utolsósorban a revizorral történő ügyes és eredményes kapcsolatfelvételre, valamint jó együttműködés kialakítására az Adóhatósággal.

  • időtényező: előfordulhat, hogy az Adóhatóság nagyon szűk határidőt ad az iratok rendelkezésre bocsátására, így, ha a könyvelő éppen bevallási határidők előtt áll, nem biztos, hogy a megfelelő felkészültséggel és alapossággal fogja összeállítani az anyagot.

  • bár hajlamosak vagyunk azt hinni, a NAV sosem hibázik, azonban itt is emberek dolgoznak: ha tehát jogszabályt sért a Hivatal, azt fel kell ismernünk és jeleznünk kell a megfelelő eljárásjogi lépésekkel. Ehhez az adójogszabályok ismerete nélkülözhetetlen.

  • nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a könyvelőnek a saját munkáját kell prezentálja a revízió felé, így nem biztos, hogy felismeri az esetleges ellentmondásokat azok kapcsán.

Mindezek miatt mindenképpen azt tanácsoljuk, ne a könyvelőre bízza a képviseletet, forduljon adójogban jártas ügyvédhez, adótanácsadóhoz, amennyiben adóellenőrzést kap!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!