Az adóhatósági végrehajtásról


 

Általában az adózók azt gondolják, ha az Adóhatóság illetékes végrehajtási osztályától kapnak megkeresést, az mindenképpen azt jelenti, adótartozást követel tőlük a Hivatal, és értetlenül állnak a dolog előtt, hiszen adott esetben biztosak benne, hogy adóhátralékkal nem rendelkeznek, és valóban az adófolyószámla sem mutat tartozást. Mi lehet ennek az oka?

A NAV végrehajtási szakterülete az évek során egyre kiterjedtebb szerepet kapott a különböző típusú kötelezettségek beszedése terén. Mára már olyan rengeteg féle tartozás behajtása iránt kell intézkednie az állami Adóhatóságnak, hogy az adott ügyben már néha maga a végrehajtó sem tudja, melyik tartozásra milyen speciális szabályok vonatkoznak, mik az elévülés időpontjai, milyen végrehajtási cselekményeket foganatosíthat, stb.


MIÉRT FORDULJON HOZZÁNK VÉGREHAJTÁSI ÜGYÉVEL?


Volt már rá példa, hogy a NAV egy elévült tartozást akart behajtani, vagy jogszerűtlenül foglalta le az adózó ingatlanát, gépjárművét, esetleg tiltotta le a munkabérét. Ezek az intézkedések már önmagukban nagy kellemetlenséggel járnak, még akkor is, ha a NAV utóbb észleli a hibát, és feloldja a foglalást, valamint visszautalja a beszedett pénz, abba jobb bele sem gondolni, ha esetleg árverésre is sor kerül, vagy az állásunkat veszítjük el egy letiltás miatt. Előzzük meg együtt ezeket a problémákat!

Amennyiben a végrehajtás jogos, akkor is érdemes tisztában lenni a kilátásokkal.

Ha nem biztos abban, hogy jogszerűen folyik a végrehajtás Ön ellen, vagy csak szeretné megismerni a jogait és lehetőségeit az eljárás során, ne habozzon, és keressen minket!

Segítünk kiigazodni és a legjobb megoldást megtalálni!


MILYEN TARTOZÁSOK BEHAJTÁSA TARTOZIK  A NAV HATÁSKÖRÉBE?


  • természetesen első helyen nyilvánvalóan és egyértelműen az ADÓ és a JÁRULÉK követelések állnak, ezen kívül
  • az Illetékhivatalok integrációjával az Adóhivatal hatáskörébe került nemcsak az újonnan előírt ILLETÉKEK, de a régi, megszűnt megyei Illetékhivatalok által kiszabott, és sok esetben az ügyfelek által már rég elfeledett illetéktartozások végrehajtása is (utóbbi esetben akár 20-30 évvel ezelőtt megállapított és jelzálogjoggal biztosított illetékhátralékokkal is találkozhatunk, mellyel az érintett ügyfél általában csak az ingatlan tervezett adásvétele kapcsán szembesül),
  • következő lépcső volt az adóhatósági integráció során a Vámhatóság beolvasztása, 2010-től így a VÁM és JÖVEDÉKI KÖTELEZETTSÉGEK végrehajtása is a NAV-hoz került,
  • szintén régóta hajtja az úgynevezett ADÓK MÓDJÁRA BEHAJTANDÓ KÖZTARTOZÁSOKAT az állami adóhatóság (ezek körébe rendkívül sokfajta kötelezettség tartozik: szabálysértési, közigazgatási bírságok, gazdasági kamarai tagdíjak, Diákhitel tartozás, stb.),
  • 2018-tól tovább bővült a NAV feladatköre: ekkortól az ún. ÁKR (általános közigazgatási rendtartás) szerint is folyik a végrehajtás (itt egyrészről, akárcsak mint a köztartozásoknál, szintén fizetési kötelezettségek a behajtás tárgyai, másrészről MEGHATÁROZOTT CSELEKMÉNYEK elvégzésére, tűrésére is irányulhatnak: mint pl. egy épület hatóságilag előírt veszélytelenítése, vagy bontása, esetleg a gyermekkori védőoltások felvételére kötelezés).
  • 2019-től több lépcsőben a TÖRVÉNYSZÉKI VÉGREHAJTÁST (e körben a büntetőeljárásban elrendelt zár alá vételre, vagyonelkobzásra gondoljunk) is átvette az Adóhatóság a törvényszéki végrehajtóktól,
  • legutóbb pedig a HELYI ADÓK, GÉPJÁRMŰADÓ beszedése került a NAV végrehajtási szakterületének feladatai közé.

Nem hagyhatjuk ki végezetül az egész Adóhivatal talán legkíméletlenebb eszközét, melynek elrendelése ugyan az Ellenőrzés hatásköre, de foganatosítása szintén a Végrehajtáshoz tartozik, ez pedig a:

  • BIZTOSÍTÁSI ÉS IDEIGLENES BIZTOSÍTÁSI INTÉZKEDÉS: ennek keretében az adóhatóság bankszámlát zárol, illetve lefoglal az általa vélelmezett megállapításnak megfelelő összegű ingóságot, ingatlant a majdani megállapítás "biztosítása érdekében": ez pedig egy hosszú ideig (akár évekig) tartó eljárást jelenthet és képes gazdaságilag, pénzügyileg teljesen ellehetetleníteni még a legjobban működő céget is vagy megnehezítheti az érintett mindennapjait.

Minden ügyben fontos a gyors intézkedést, de talán a végrehajtási ügyek, ezen belül is a biztosítási intézkedéssel érintett eljárások azok, ahol az időtényező kulcsfontosságú! Ha az Adóhatóság foglal, majd ezt követően árverez is, onnan már nincs visszaút.

Előzze meg a károkat, vagy legalább mérje fel a lehetőségeit!