Cégeladás mint megoldás a problémára…

dr. Horváth Rita /2023-10-03/

Miért nem javasoljuk?


Nagyon sok cégvezető, cégtulajdonos gondolataiban felmerül, hogy amikor „probléma” adódik a céggel kapcsolatban, a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldásnak tűnő lehetőséget válassza: szabaduljon meg a cégtől.

Tipikusan ilyen "probléma" lehet: az adóellenőrzés megindulása (különösen, ha az érintett annak okával is pontosan tisztában van, ezért számít is az adómegállapításra, egyéb jogkövetkezményekre), vagy felszámolás kezdeményezése a céggel szemben. 

Mi ugyanakkor szinte sosem javasoljuk az üzletrész átruházását, sőt igyekszünk lebeszélni az ügyfeleket az ilyen jellegű lépésekről.

Miért?

Első és legfontosabb tudnivaló, hogy az érintett időszakért mindenképp az időszaki ügyvezető felel: akár büntetőjogi következményekről, akár vagyoni helytállásról legyen szó. Amennyiben eladjuk a céget, e hátrányos jogkövetkezményektől nem mentesülünk, viszont sokkal rosszabb helyzetbe hozzuk magunkat, mivel

  • elvesztjük a kontrollt a cég felett: nem fogjuk tudni, milyen eljárások vannak folyamatban, azokban milyen iratok kerülnek be a hatóságokhoz, egyáltalán kerül-e kapcsolatfelvételre sor, vagy az új ügyvezető, tulajdonos teljesen figyelmen kívül hagyja az ügyeket;
  • már eleve rossz pozícióból indulunk a revizor, vagy felszámoló előtt, mivel önmagában a cég eladása egy eljárás kezdetén „több, mint gyanús”: így, ha még az eladás mögött csakis az az indok áll, hogy idő, vagy kapacitáshiány okán nem akarunk az üggyel foglalkozni, akkor is azt a benyomást keltjük, hogy van valami rejtegetni valónk;
  • az emberi tényezőt sem hagyhatjuk figyelmen kívül: amennyiben az új tulajdonos/ügyvezető adott esetben úgy kíván az eljárásból menekülni, hogy a cégeladás kapcsán szerencsétlen információkat ad át a hatóságoknak, nagyon kellemetlen perceket tud okozni.

Mit tehetünk akkor mégis, ha biztonságban szeretnénk érezni magunkat?


Természetesen mindig a megelőzés a legjobb taktika, ezért mindenekelőtt érdemes az adóellenőrzésekre felkészülni, ebben tudunk segítséget nyújtani cégtávilágítási szolgáltatásunk keretében.

Ha az irataink rendben vannak, úgy a konkrét adóellenőrzésben már csak a taktikai lépéseket kell majd átgondolni, a nyilatkozatokat okosan összerakni.

Ha pedig a felszámolásra mégis sor kerül, úgy különösen indokolt szakértő segítségét igénybe venni, mivel a felszámolások nem szakszerű menedzselése nagyon könnyen feljelentéssel járhat az érintett részére!