Egyre több az adóellenőrzés!

dr. Horváth Rita /2023-10-26/

Mi áll a háttérben?


A Pénzügyminisztérium 2023 augusztusában tette közzé az államháztartás aktuális adatait, melyekből tisztán látszik, hogy a realizált állami bevételek a tervekhez képest jelentős elmaradásban vannak, míg a kiadásoknál épp ellentétes tendencia figyelhető meg, jelentős növekedés tapasztalható.

A legjelentősebb hiány az ÁFA vonatkozásában mutatkozik meg, mely egyfelől nyilvánvalóan az elmúlt időszakot jellemző gazdasági recesszió eredménye, másfelől a rekordmagas infláció által elvárt fogyasztásnövekedés éppen ellenkezőleg alakult az idei évben: a fogyasztók visszafogták a költéseiket nem kis fejtörést okozva ezáltal a kormányzatnak.

Csökkenő bevételek és növekvő kiadások mellett ezért egyértelműen érezhető a nyomás az Adóhatóság irányába az adóbevételek fokozása érdekében, így nem meglepő, hogy egyre több az adóellenőrzés. Az ellenőrzések legnépszerűbb adóneme pedig természetesen továbbra is az ÁFA. (A közzétett 2022-es adatok alapján az összes megállapítás 90,6 százaléka ebben az adónemben született.)

Megfigyelhető az is, hogy nemcsak az ellenőrzések száma lett több, de egyértelműen tetten érhető a szigorúbb adóhatósági fellépés is az egyes ügyekben.

Ez megjelenik a

Mit tehetünk?


Egy ellenőrzésre mindenképp érdemes előre felkészülni, mivel semmiképpen nem szerencsés, hogy a megbízólevél kézhez vételekor kelljen az iratokat keregélni, vagy az akár csak 3 napos határidőt engedélyező adóhatósági felhívás esetén kelljen kapkodni, könyvelővel egyeztetni, aki esetleg éppen akkor nem is elérhető.

Még kevésbé szerencsés, ha ilyenkor szembesülünk esetleg olyan könyvelési hibával, dokumentációs hiányossággal, melyet az adóellenőrzésre tekintettel már nincs is lehetőségünk orvosolni.

Cégátvilágítási szolgáltatásunk keretében segítünk felkészülni egy esetleges vizsgálatra: így magabiztosan és naprakészen tudunk nekivágni egy esetleges  revíziónak.

Amennyiben a felkészülés elmaradt, de az adóellenőrzés megindult, különösen fontos, hogy szakértő segítségét vegyük igénybe, mivel könnyen olyan hibát követhetünk el egy meggondolatlan nyilatkozat beküldésével, vagy egy számunkra hátrányos irat Adóhatóság rendelkezésére bocsájtásával, mely már önmagában eldöntheti a revízió végkimenetelét.