Több mint másfél millióan kapnak értesítést a NAV-tól

dr. Horváth Rita /2021-07-28/

Folyamatos a folyószámla értesítők kiküldése


Május végétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csaknem 450 ezer gazdálkodónak küldött értesítést az adószámla egyenlegéről, majd június végétől már a magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére is elindult a tájékoztatás kézbesítése. Cégkapuval, ügyfélkapuval rendelkezők természetesen tárhelyükre, a többiek pedig postai úton várhatják a küldeményt.

Ha nem kapunk ilyen értesítőt, az jelenthet jót: kivonatot ugyanis csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása (vagy ezer forintnál több túlfizetése van). 

Bár az az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus felületén is bármikor megtekinthető ügyfélkapu birtokában, a lekérdezés, illetve különösen annak értelmezése egyáltalán nem könnyű feladat. Egyrészről jóváírások, törlések, befizetések, átvezetések összessége adja az egyenleget, melyet a nem hozzáértő könnyen félreért, másrészről folyamatosan új adónemek kerülnek a NAV hatáskörébe (pl. 2021-től a gépjárműadó), melyek előírásai szintén nehezítik az eligazodástA legfontosabb információ persze (melyet egyébként a folyószámla értesítő küldemény elején talál a címzett: kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza, ha igen, mennyit.

Amennyiben nem érti a folyószámlán megjelent tételeket, esetleg vitatja azokat, segítünk az értelmezésben, és vitás esetben természetesen a NAVnál kezdeményezzük a megfelelő fórumokon a folyószámla rendezését.

Foglaljon időpontot hozzánk, ha megkapta a folyószámláját és kérdése, problémája van!

Nem nyugodhatnak meg ugyanakkor azok a „szerencsések” sem, akik értesítőt nem kaptak, rengeteg esetben ugyanis a NAV olyan hátralékokat kezel melyek a folyószámlán nem szerepelnek, de esetlegesen már végrehajtás alatt vannak, csak még nem tudunk róla.